Ученици

 

 

 

Статии

   

 

Красотата на един празник остава в сърцата завинаги

21.09.2006
С много красота и емоционална наситеност беше изпълнен празникът за приключване на учебната година в Училище “Родна Реч”. Толкова красота, толкова цветя, толкова вълнения на едно място... Празникът беше събрал сякаш красотата на света, бликаща от усмивките на лицата, блясъкът на щастие и радост в очите на всички, както и от пъстротата на цветята, които бяха толкова много, сякаш си в цветна градина. Всички пристигаха с цветя – деца, родители, приятели. Пристигаха с благодарността в сърцата към една отиваща си учебна година – наситена с резултати от учебния труд, с веселието на празниците и топлината на приятелствата.

Вълнуваха се всички, но най-много, разбира се, децата. Очакваха да видят своята първа книга – Сборника “Родна Реч” (2000 – 2006). Книгата, родила се от техните малки, детски ръчички и от вдъхновението на творческия гений, запален от безкрайно чистата и искрена любов в техните сърца. Дори и за тези, кото упорито се трудиха за раждането на тази книга, беше трудно да повярват, че детският труд от ученическите тетрадки и хвърчащите листове, който можеше да бъде разпилян от безмилостния вятър на времето, е събран в тази толкова истинска книга – луксозна, цветна, красива. Именно затова гостите и участниците в тържеството бяха посрещнати със закачливия и „усмихнат” плакат с надписа „НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ!”
Да, книгата вече беше в ръцете ни и единственото по-прекрасно нещо, което предстоеше да се случи, бе единствено Промоцията на книгата. Предстоеше децата лично да представят написаното.

И така, момента дойде.

Децата, тези, които бяха най-важни на този празник, бяха посрещнати в залата с подкрепящи, одобрителни ръкопляскания. Подредиха се на сцената, украсена специално тържествения момент, а срещу тях – препълнената ни зала. Бяха дошли да ги видят всички близки на сърцето им хора – майки, бащи, баби, дядовци, приятели. От първия ред ги приветстваха с ръкопляскания и специалните гости на тържеството: Генералният Консул на България г-н Иван Сотиров и съпругата му, г-жа Наталия Сотирова. Г-н Сотиров беше дошъл с добри новини за училище “Родна Реч” и Център “Знание”, но искаше първо да види как ще се представят децата. Да чуе творчеството на нашите деца беше специално поканена и световно известната писателка Соня Шокет, която за наше щастие живее в Чикаго и е приятел на Център “Знание” от първият ден на неговото създаване. Г-жа Шокет, автор на повече от 10 книги, преведени на 15 езика (на български засега е преведена само книгата “Умното дете”) разгледа с възхищение книгата на децата и беше във възторг от всичко, което видя в изданието. Още по- възхитена остана от представянето на децата на празника и обеща следващия път да дойде в БУЦ „Знание” с Луиз Хей. Гост беше и г-н Джаки Комфорти – българин от трето поколение в Америка, Президент на Филмова Компания Комфорти и продуцент и режисъор на филма”Оптимистите”.Вълненията на празника следваха едно след друго – от радостта, че държим в ръцете си Първата книга на българските деца в Америка, през голямата любов, бликаща от всяка дума на децата, и просълзените от гордост и радост родителски очи, до голямата чест оказана от г-н Сотиров да връчи лично свидетелствата на всяко дете и да обяви добрите новини, които всички очаквахме с нетърпение. Залата се изпълни с нестихващи ръкопляскания, когато той обяви, че е пристигнал с подаръци за Училище Родна Реч” – компютър от Генералният директор на БТА Максим Минчев и Втората Световна среща на българските медии, състояла се в Чикаго на 18 – 23 май 2006 г., и прекрасен комплект Учебни карти по история на България, дарени от Държавната агенция за българите в чужбина и донесени тук, в Чикаго от отговарящата за българските училища в чужбина Райна Манджукова. С бурни овации беше посрещнато и съобщението, че Издателство „ТракБоокс” е осигурило дарение от Народната Библиотека „Кирил и Методий” от 22 кашона с книги и това дарение пристига в БУЦ “Знание”, за да се подреди и организира толкова дълго чакана от българската общност в Чикаго библиотека.

...Цветя, красота, емоции, любов, топлина и щастливо усмихнатите лица на децата – това е, което отнесохме в сърцата си всички присъстващи на този прекрасен празник в Училище ” Родна Реч”.

И благодарностите разбира се, защото те, благодарностите, са своеобразни символи на успеха и достиженията и гарантират следващите, новите щастливи моменти на успех. А Българският учебен център „Знание” и Училище “Родна Реч” има за какво да благодарим: за прекрасната година, за приятелски подадените ръце, за съмишлениците и съидейниците, за щедрите дарения, за обичта, доверието, за красотата, цветята и специалното внимание, за щастието и радостта по пътя, по който вървим заедно всички в името на запазването на всичко българско далече от България.


Лили Паслиева
Български учебен център знание „Знание”, Чикаго

http://www.aba.government.bg/news.php?newsid=993


 

 

Предучилищното образование в Америка-да изберем най-доброто

 


Пъвите години в живота на детето са изключително важни за  неговото развитие, ето защо темата за място и роля на детските градина, която ще изберем за детето си е много важна.  
Клуб Университет за родители към БУЦ”Знание”покани Мария Ричард, която има щастието да работи в детската градина, в която са се учили основателите на първите детски градини  в България- Елизабет Кларк и Пенка Касабова.

- От тази детска градина е произлезла българската детска градина и тя отговаря

най – добре на нашия бит, култура и традиции - смята Мария Ричард, която е щастлива да работи на едно забележително място наречено Baker Demonstration School.

Атмосферата в Baker Demonstration School е предразполагаща към развитие на любознателността и всеизконното желание за знание.  Децата се насърчават да взимат независими решения и да проявяват инициатива в ежедневния живот. Когато започнах работа в това училище,  всичко това ми звучеше много идеалистично,  но сега,  след три години опит в една от предучилищните групи,  виждам че е напълно достижимо и реалистично.

Това,  което ме грабна на първо място е как децата се насърчават да бъдат индивидуалности и в същото време членове на community of learners.  Всяко дете е уважавано и възприемано от своите връстници, такова каквото е.  Членовете на това общество са водени от единственото желанието за знание и въодушевление от процеса на достигане до това знание. 

Друго,  което намерих уникално е начина, по който се разрешават възникнали конфликти.  В началото на учебната година учителят е този,  който помага и насочва.  Няколко месеца след началото на учебната година децата сами взимат инициативата при решаването на възникнал проблем и което е още по-изумително, всички участници в конфликта са удовлетворени от взетото решение. 

Няколко думи за друга система в предучилищно образование,  програмата на Монтесори.  Въпреки многото предимства има няколко аспекта,  които ме карат да мисля,  че това не е подходящата конфигурация за българската предучилищна система.  В програмата на Монтесори не е застъпена играта,  която е база за детското развитие в тази възраст.  На мястото на играта имаме тихо и съсредоточено занимание с определената за деня дейност. 

Друга особеност,  която ме въздържа от въодушевление по метода на Монтесори е факта,  че децата се насърчават да работят самостоятелно през по-голяма част от деня.  Оживление и събиране на група деца с общи интереси не е присъщо.

Скъпи родители, това са някои от по-основните отправни точки за първоначално запознаване с детска градина Baker.  В следващ материал ще разгледам въпроса  за разрешават възникнали конфликти между деца и каква е причината да се отделя такова внимание на това в Baker.
И тъй , като Детската градина в България е изградена изцяло на основите на Baker, смятам, че тя е най – подходяща за нашите български деца тук в Америка.
За въпроси и коментари пишете на preschool@bgznanie.com

                                                         Мария Ричард, Baker Demonstration School.